AJÁNLÓ
 
15:29
2013. 02. 08.
Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami...
A bejegyzés folyatódik
 
15:29
2013. 02. 08.
Biztos, hogy a tonhalsaláta csak zöldségekkel és olívaolajjal elképzelhető? Selectfood szerint...
A bejegyzés folyatódik
 
15:29
2013. 02. 08.
Ismerős helyzet: a hűtőben még ott vannak a húsvéti lakoma maradékai, de már senkinek sincs...
A bejegyzés folyatódik
 
15:29
2013. 02. 08.
Finomabb, egészségesebb, mert nincs benne adalékanyag, és sokkal olcsóbb is. Miért is ne készítenénk...
A bejegyzés folyatódik
 
15:29
2013. 02. 08.
Magától értetődőnek tűnik, mégis sok olyan részlet van, amit el lehet rontani az egyik legegyszerűbb...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Sokat változott a helyzet gyerekkorom óta. Elterjedt a ketreces tojótyúk tartás, a tojások meg lettek jelölve, a dobozok színesek, az ábrák az érzelmeinkre hatnak. De kiigazodunk a jelölések útvesztőjében vagy csak a szép színes képek és időnként megtévesztő feliratok alapján döntünk, amikor tojást veszünk?


Gyerekkoromban soha nem vett tojást a családunk. Mindig a nagymamák tyúkjainak a tojásait ettük. Nem volt még EU szabályozás, tojásjelölés. Egyszerűen boldog, kapirgálós tyúkok voltak, akik tojtak rendesen hol kisebb, hol nagyobb tojást, hol barnás színűt, hol inkább halványabbat. Akárhányszor a nagyszülőknél jártunk mindig volt tojásbegyűjtés. Jól emlékszem még a langyos tojásokra a kezeimben. Félve vittem be a konyhába, nehogy összetörjem. Készült belőlük friss tészta, sütemények, torták, rántotta, lecsó, palacsinta és sok-sok egyéb finomság.

Tojótyúk tartás

A tojótyúkok tartása a borzalmastól a kedvezőig terjed (szerintem). A ketreces tyúktartás (tojáson: 3-as kód) eredeti formájában rémes volt, a jó hír az, hogy az Európai Unió 2012-től tiltja ezt a fajta hagyományos ketreces tojótyúk tartást. Itt általában 5-7 tyúkot zsúfoltak össze egy 50*50 cm-es ketrecbe.

Az új szabályozás egy feljavított állattartási rendszert ír elő, ami 600 négyzetcentinyi (körülbelül egy A/4-es lapnyi) "hasznosítható" területet ír elő egy tyúknak, olyan extrákkal, mint ülőrúd, korlátozott porfürdési lehetőség, tojófészek. Ha jól számoltam az A/4-es lapokkal, akkor ez egy négyzetméteren kb. 16 tyúkot jelent, ami továbbra is rengeteg, és továbbra is ketrecben élnek.

Érdekes adat, hogy 2010-ben az Európai Bizottság táblázata szerint Magyarországon a nem ketreces (0,1,2 kód) tojások aránya 13% volt. Ausztriában 95, és még öt EU ország van 50% fölött: Németország 83, Luxemburg 100, Szlovénia 51, Svédország 65  és az Egyesült Királyság 51%. A sor végén pedig, hogy ne fogjunk mindent a pénzre Málta áll, a maga nem egész 2%-val.

A mélyalmos rendszerben (tojáson: 2-es kód) a tyúkok általában nagy termekben kialakított csatornákban vannak, még mindig zárt térben, de itt már kicsivel kisebb az állománysűrűség (ez még mindig négyzetméterenként 9 tyúk) és az állatok tudnak mozogni, porfürdőzni és fészekbe tojhatnak. Ennek vannak még barátibb változatai, sok természetes fénnyel, és a törvényben megengedettnél kisebb állatsűrűséggel, de a mélyalmos állatok még mindig nem jutnak ki a szabad ég alá életük során.

Ezeken kívül van a szabad- és ökológiai tartási rendszer (tojáson: 1-es és 0-ás kód, angolul ezektől a tyúkoktól származó tojásokat hívják free range-nek és organic-nak), ahol a tojótyúkok kedvük szerint kint lehetnek a szabad levegőn, zöld területen futkározhatnak, kapirgálhatnak. Ez hozzájárul az erősebb, szilárd csontozat kifejlődéséhez a tyúkoknál, az így tartott állomány kevésbé betegszik meg, és amiatt kevesebb vagy nulla gyógyszert kap. Ezt azt jelenti, hogy minden tyúkra 4 négyzetméternyi, "lehetőség szerint" zöld növényzettel borított területnek kell jutnia (pontos tartási definíció ebben az FVM rendeletben). Érdekelne, vajon mennyit enged meg például ez a "lehetőség szerint", és a 0-ás, valamint 1-es kódú tojás vajon tényleg a nagy réten vidáman kapirgáló tyúkocskától jön, vagy olyanoktól, akik éjjel-nappal kimehetnek egy fejenként 4 négyzetméteres poros udvarra (ami még mindig sokkal jobb, mint a semmi).

A 0-ás és 1-es kódú tojást előállító helyeken az épület belsejének úgy kell kinéznie, mint a mélyalmos rendszerűnek. Ebben az esetben a tyúkok már tudják használni szárnyaikat és választhatnak tojófészket.

Számomra meglepő adat volt, hogy az EU csatlakozás előtt 1,5 milliárd darab volt az éves tojástermelés Magyarországon, a csatlakozást követő 8 évben, 2011-ig 30%-kal, vagyis kb. 1 milliárd darabra csökkent, jelenleg a piac 25-30%-át jelentik a külföldi tojások. A tojásjelöléseknél tehát érdemes figyelni a HU feliratot. Én nem találkoztam még import tojással, de előfordul a magyar piacon a lengyel (PL), a német (DE), a szlovák (SK) és a litván (LV) tojás is, melyek doboza természetesen magyarul van feliratozva, így a származás csak a tojás kódjából derül ki.

Tojáskódok

Ismételjük át még egyszer. A tojásokon lévő kódok első számjegye a tartásmódot jelöli. A 0 az ökológiai (bio) tartásból származó, szabadtartású és bio takarmánnyal etetett madarak tojásait jelöli. Az 1 a tanyasi szabad tartású tojásokat jelöli. A 2-es az alternatív vagy mélyalmos tartás, ezek esetében a tyúkok egy nagy csarnokban vannak elhelyezve, van valamennyi kis mozgási lehetőségük. A 3-as szám a ketreces tartást jelzi.

Az ezt követő két betű az ország kódja, akit tovább is érdekelnek a számok, megfejtés a Based on Pig oldalán.

Az áruházak polcain sajnos a leggyakoribb a 3-as és a 2-es tojás. Néhány helyen és a biopiacokon előfordul a 0-ás tojás. A 1-es viszont ritka, mint a fehér holló, ezek az igazi házi tojások és legkönnyebben piacokon találkozhatunk ilyenekkel a répát és salátát is áruló néniknél. Azért legyünk résen, piacon is bukott már le olyan, aki a Tesco-s tálcás tojásról körömlakklemosóval leszedte a kódot, aztán kicsit bekoszolva eladta háziként.

A nagy átverés

Néhány évvel ezelőtt az üzletek polcain megjelent a kerekegyházi Biotojás Kft. terméke, amely intenzív, ketreces állattartásból származó tyúktojásokat forgalmaz(ott), a doboz közepére elhelyezett nagyobb betűméretű Biotojás felirattal, alatta kisebb betűkkel szerepelt a Kft. szó. Nagy vihart kavart az ügy, azonban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem találta jogsértőnek a trükkös névválasztást. Ez is csak egy jel arra, hogy tojás vásárlásakor mindig érdemes rápillantani a tojásra nyomtatott kódra is. És persze érdemes figyelni a a cimkéket, a feliratokat a dobozokon.

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog