AJÁNLÓ
 
15:37
2013. 04. 30.
"Vágjuk 1x1 cm-es kockákra a krumplit", "aprítsuk fel a hagymát", vagy "vágjuk vékony...
A bejegyzés folyatódik
 
15:37
2013. 04. 30.
Finom, szaftos, sült zöldségek, amelyek magukban fogyasztva is kiválóak, de akár feta sajtot...
A bejegyzés folyatódik
 
15:37
2013. 04. 30.
Nem sült át, nem főtt meg rendesen? Túl sós, vagy nem elég ízletes? Az alapanyagok nem a...
A bejegyzés folyatódik
 
15:37
2013. 04. 30.
Gluténmentesen is lehet könnyen, nagyon jót! Erre bizonyíték a most következő pikk-pakk,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:37
2013. 04. 30.
Egyre többen jönnek rá, hogy rossz kedvük és közérzetük hátterében a helytelen táplálkozás...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Cukrász ABC - Konyhai kelléktár

Nem emelkedik fel a piskóta és még bele is ragad a formába? Nem verődik fel a tojásfehérje, a tejszínből meg egyenesen vajat köpültünk? Szétcsúszott a torta, mert túl lágy volt a krém vagy pusztán nem volt türelmünk megvárni, hogy kihűljön? Netán csomós a vaníliasodó és az aranygaluska kemény, mint kő? Erre és még sok más sütéssel kapcsolatos kérdésre ad majd választ Szabó Noémi - a Mandulasarok blog szerzője - új cukrászati sorozatunkban.


Először az alaptésztákkal ismerkedünk majd meg - így például a piskótasütés minden csínjával-bínjával -, de még azt is bebizonyítjuk, hogy nem ördöngösség a leveles tészta elkészítése sem. Aztán megtanulunk krémeket, édes mártásokat és fagylaltot főzni és még habcsókot is sütünk. Közben pedig az alapanyagokkal is részletesen foglalkozunk majd. Egy-egy klasszikus tortával közelebbről is megismerkedünk, sőt lépésről-lépesre illusztráljuk elkészítését, így aztán biztosan gyerekjáték lesz az otthoni sütés. Most pedig lássuk, hogy milyen alapvető felszerelésre van szükségünk.

A tűzhely és a sütő

Feltételezzük, hogy minden háztartás rendelkezik sütővel. Lehet gáz, elektromos, netán kombinált vagy kerámilapos, esetleg indukciós.  Az elektromos tűzhely biztonságosabb, mint a gáz, hátránya azonban, hogy a hőmérséklet csak kisebb időeltolódással szabályozható.  Ezzel szemben a többi tűzhelynél fokozatmentesen állítható, és a kerámialapos tűzhely például rendkívül gyorsan beforrósodik. Az indukciós tűzhely szintén kerámialapos, de itt mágneses mező hozza létre a hőt. Előnyük, hogy mind alacsony, mind pedig magas hőmérsékleten rendkívül megbízható és pontosan működik.  A gázsütő előnye, hogy viszonylag gyorsan süt és kevésbé szárítja ki az ételeket, viszont a hőmérsékletet sokkal nehezebb szabályozni. A hagyományos  villanysütők hátránya, hogy elég egyenetlenül melegítenek és a hő legnagyobb része alul található. A kombinált modellek azonban alternatív programokkal vannak ellátva, mint például a légkeverés melynek hatására a hő egyenletesebben oszlik el az egész sütőben.  Az elektromos sütőket ajánlott 10-15 perccel használat előtt előmelegíteni.

A gázsütő fokozatainak kb. a következő hőmérsékletnek felelnek meg:
1-es fokozat: kb. 155°C
2-es fokozat: kb. 170°C
3-as fokozat: kb. 190°C
4-es fokozat: kb. 210°C
5-ös fokozat: kb. 235°C
6-os fokozat: kb. 260°C
7-es fokozat: kb. 280°C

Az értékek természetesen egy-egy modellnél eltérhetnek, ezért érdemes megmérni azt, ezzel is jobban megismerni sütőnket.

Mértékegységek és hőfokok átváltásához ad segítséget korábbi cikkünk, melyből kiderül, pontosan hogyan számoljuk ki, hogy mennyi is egy pohár vagy egy evőkanál cukor, olaj, stb.

Alapvető eszközök

fakanalak
keverőlapátok
habverők
robotgép
mérőedények
konyhai mérleg
fém és/vagy műanyag tálak             
habkártyák
kenőkés vagy spatula
sziták
sodrófa és gyúródeszka
digitális hőmérő
szilikonlap
habzsák és fém díszítőcsövek különböző méretekben
kiszúróformák

Sütőformák

A sütőformák választéka rendkívül nagy - létezik fém, szilikon vagy akár porcelán anyagból is. Érdemes több különböző méretű kerek, esetleg még téglalap formát is beszerezni. Valamint szögletes és kerek tortakarikát melyekben könnyen össze tudjuk állítani az egyes süteményeket. Egyre népszerűbbek a francia cukrászat apróságai a tartelettes-ek melyet  általában 10 cm-es kivehető aljú formában érdemes készíteni. De ne feledkezzünk meg a gyümölcskenyér és egyéb hosszúkás sütőformákról , a desszertgyűrűkről és  a kuglóf formáról sem. 

Sorozatunkban következő részeiben egy-egy klasszikus elkészítésekor megismerkedünk majd speciális formákkal is, mint pl. a savarin, brioche vagy madeleine.

Addig is Tortakalauz/1. és Tortakalauz/2. cikkeinkben megtaláljátok sok egyszerűen elkészíthető sütemény és csoki-, répa-, túró- , gyümölcs- illetve kekszalapú torta receptjét.




Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A cikket Szabó Noémi, a Mandulasarok blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog