AJÁNLÓ
 
15:11
2013. 05. 21.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:11
2013. 05. 21.
Egy korábbi facebook-posztban megígértük, hogy leteszteljük Márk Szonja nemrég nyílt cukrászdáját,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:11
2013. 05. 21.
A természet tudja, hogy az évszakok és a hőmérséklet változásával mire van szükségünk....
A bejegyzés folyatódik
 
15:11
2013. 05. 21.
Hagyományos angolszász őszi-téli ünnepi sütemény a 'pumpkin pie', a sütőtökpite. Sütőtökös...
A bejegyzés folyatódik
 
15:11
2013. 05. 21.
Spárgamindentudó cikkünkből kiderült, hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Recept - Így készül az igazi pite

Konyhánkat és sütőnket sorozatunk előző részeiben már felszereltük, a mértékegységekkel és hőfokokkal sem lehet már gondunk, így bele is vágunk a sütésbe. Nagy kedvencünkkel, a gyümölcsökkel (is) telepakolható, omlós, vajas pitékkel kezdjük a sort. 



Az omlós tészták elkészítését mindenképpen érdemes elsajátítani, hiszen talán az egyik legsokoldalúbban felhasználható tésztafajta. Legyen szó akár édes, akár sós pitékről, linzerről, tartelettes-ekről, de készíthetünk belőle aprósüteményeket és kekszet is. Cikkünk előző, "piteelméleti" részében részletesen leírtuk, mire figyeljetek oda az omlós tészták készítésekor.

- Gyúrjuk a tésztát minél rövidebb ideig!
- A tésztát mindig hideg alapanyagokkal gyúrjuk össze! Ha a vaj megolvad, akkor tésztánk szétesik.
- Miután a tészta összeállt, tegyük legalább 30 percre a hűtőbe, de még jobb, ha 2-3 órára. Akár előző nap is elkészíthetjük, majd használat előtt 10 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
- Nyugodtan lisztezzünk alá nyújtás alatt akár többször is.
- Nyújtás során is igyekezzünk gyorsan dolgozni, hiszen kezünk melegét sem viseli jól!
- Ha pitét készítünk, a kibélelt formát minden esetben tegyük legalább fél órára a hűtőbe! Ezzel megakadályozzuk, hogy tésztánk sütés közben túlságosan összeessen a forró sütőben.
- Ha nagyobb adag tésztát készítünk a maradék 3-4 napig hűtőben, fagyasztóban pedig akár 3 hónapig is eltartható.

Tipp: A tésztát készíthetjük késes robotgépben. Ehhez a liszt kivételével minden hozzávalót krémesre keverünk, majd beleszitáljuk a lisztet és addig működtetjük a gépet, míg a tészta gömbbé formálódott. Ezután becsomagolva a hűtőben pihentetjük.



Pite alapreceptek

Francia omlós tészta (Pâte brisée)
30 dkg liszt
15 dkg vaj
½ teáskanál só
3 evőkanál cukor
80 ml hideg víz vagy tej

A lisztet, a sóval és a cukorral egy táblára szitáljuk. A közepére helyezzük a kockára vágott vajat és az ujjainkkal morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a hideg vizet és néhány gyors mozdulattal az egészet simára gyúrjuk. Gömböt formázunk és fóliába csomagolva  kb. 2 órára a hűtőbe tesszük. A tészta a hűtőben akár egy hétig, fagyasztva pedig akár 3 hónapig is eláll.

Sós pitetészta
25 dkg liszt
15 dkg puha vaj feldarabolva
1 tojás
1 evőkanál víz
1 teáskanál só

Szitáljuk a lisztet a sóval egy nagy tálba, adjuk hozzá a kockára vágott vajat és morzsoljuk össze az ujjainkkal. Ezután adjuk hozzá a tojást és a vizet majd gyorsan gyúrjuk össze. Formáljunk gömböt és fóliába csomagolva tegyük legalább egy órára a hűtőbe. A tészta a hűtőben akár egy hétig, fagyasztva pedig akár 3 hónapig is eláll.



Mégtöbb inspiráló piterecept
Bazsalikomos eper-kecskesajt galette
Juharszirupos almagalette
Kecskesajtos spenótos quiche
Mángoldos quiche
Rácsos cseresznyepite
Eper-rebarbara pite
Bodzabogyókrémes tartelettes
Morzsás rebarbara tartelette
Körte pite vaníliával

Cukrász ABC sorozatunk következő részében sütés nélküli süteményeket fogunk készíteni.



Cukrászat órák a Makifood Főzőiskolában: Pite készítés, Francia cukrászat és Sütés nélküli sütemények
Ha szeretnétek mégjobban elmélyülni a pitekészítés rejtelmeiben, most akciósan, 5500Ft-ért tudtok jelentkezni a Makifood Főzőiskola csütörtöki, május 23-ai Pite órájára! Az órát Márk Szonja cukrász, az Édesem blog szerzője tartja. Tervezett menü: Almáspite nyalóka, Eper galette, Pilótakeksz pite, Lemon meringue pie.
Nyári akció: Május végéig a Befőzés, Hagyományos francia cukrászat (Stephane Gerphagnon cukrászmesterrel) és Sütés nélküli sütemények (Márk Szonjával) órákra szintén akciósan tudtok jelentkezni itt.

A cikket Szabó Noémi, a Mandulasarok blog szerzője írta és fényképezte.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Május végéig akciósan (40-50% kedvezménnyel) regisztrálhattok a Főzőiskola számos órájára!
Az akció részleteiről itt olvashattok.

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.



100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog