AJÁNLÓ
 
10:13
2014. 03. 10.
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:13
2014. 03. 10.
"Umeboshi? Azt eszik vagy isszák? Az umeboshi japán szilva fajta, a makrobiotikában igazi superfood-ként...
A bejegyzés folyatódik
 
10:13
2014. 03. 10.
Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki...
A bejegyzés folyatódik
 
10:13
2014. 03. 10.
"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja...
A bejegyzés folyatódik
 
10:13
2014. 03. 10.
Zöld múzsa receptjével több olvasónknak is szeretnénk a kedvébe járni. Annak is, aki húsevő,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Igen, lehet, hogy nehezen hihető, de létezik finom és könnyen elkészíthető sütemény liszt, tej, tojás és cukor nélkül! Az édesség iránti vágy főként a tavaszi-téli időszakban erősödik fel bennünk, amikor viszonylag kevés idénygyümölcs érhető el a piacon. Ezért aztán gyakran abba a hibába eshetünk, hogy süteményekkel próbáljuk kompenzálni ezt az igényt. Most új szerzőnk, Jéger Angéla (Biomisszió blog) édesség receptjét osztjuk meg veletek, melyet minden diétázó vagy allergiás ismerősötök bátran fogyaszthat, de azoknak is ízleni fog, akik a "rendes" süteményekhez szoktak.

Miből készül ez a sütemény ha nincs benne liszt? Egy méltatlanul mellőzött, ám lassan talán újra népszerűbbé váló gluténmentes gabonából, a kölesből. Az egyetlen gabonaféle, mely teljes értékű fehérjéket tartalmaz és főtt állapotában is lúgos kémhatású, ráadásul gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A gluténmentes sütésről és gluténmentes lisztekről korábbi cikkünkben Márk Szonja cukrász, a Makifood Főzőiskola tanára részletesen írt (+ gluténmentes olíva olajos csokitorta recepttel!).

Számos áldásos hatásán túl a nők valószínűleg a kovasav tartalma miatt fogják igazán szeretni, mely nemcsak a csontképzésben játszik szerepet, de a fényes haj, az egészséges bőr és az erős körmök felé vezető utat is lerövidítheti – persze rendszeres fogyasztás esetén.

Alacsony kalóriatartalom mellett magas a köles rosttartalma, így egészséges diétába is könnyen beilleszthető. Rengeteg ásványi anyagot és B-vitaminokat tartalmaz, mindemellett igazán jó magnéziumforrás. Az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonságain túl prebiotikus hatású gabonaféle, tehát segíti a „barátságos baktériumok” munkáját, ha beiktatod az étrendedbe.

Fogyaszthatjuk édesen, sósan vagy akár köretként is, nagyon sokoldalúan alkalmazható, hálás alapanyag.

Almás-aszalt gyümölcsös köles sütemény

Hozzávalók:
(1csésze = kb. 3 dl)

1 csésze köles (lehetőség szerint bio)
2 db közepes, savanyú alma
1/4 csésze aszalt gyümölcs (én vörösáfonyát használtam)
1/4 csésze rizsszirup vagy akácméz
1 csésze szűretlen almalé
ízlés szerint napraforgómag, zabpehely, fahéj
1 csésze víz

A kölest egy szűrő segítségével alaposan átmosom, majd felteszem főni az aszaltgyümölccsel, almalével és vízzel. Körülbelül 30 perc alatt puhul meg, ez idő alatt apró kockákra vágom az almákat (nem szükséges meghámozni).

Ezt követően előkészítem a sütéshez az olajjal vékonyan kikent tepsit.

A rizsszirupot vagy akácmézet kb. 2 dl vízzel elkeverve kicsit fellangyosítom. Mikor a köles megfőtt, egyenletesen szétterítem a tepsiben egy lapos fakanál segítségével (egy kicsit le is nyomkodhatjuk). Az elterített kölest meglocsolom a felmelegített mézes vízzel, majd megszórom a kockára vágott almával, meghintem ízlés szerinti mennyiségű napraforgómaggal, fahéjjal és zabpehellyel (vigyázat: a zabpehely csak akkor gluténmentes ha ezt külön jelzik a csomagolásán). Majd jöhet a maradék mézes-vizes locsolás.

Fóliával lefedve, 180 fokon 30 perc alatt a tészta eléri a megfelelő állagot, majd további 10 perces fólia nélküli sütéssel aranybarnára pirítom a tetejét.
Langyosan szeletelem.

Cukrász ABC sorozatunk további cikkeit itt olvashatjátok.

A cikket Jéger Angéla, a Biomisszió blog szerzője írta.

A Makifood Főzőiskola rendszeresen indít gluténmentes sütéssel és tisztító étrenddel kapcsolatos kurzusokat.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog