AJÁNLÓ
 
09:04
2013. 08. 29.
Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2013. 08. 29.
Előző cikkünkben bemutattuk az édeskömény izgalmas konyhai felhasználási lehetőségeit....
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2013. 08. 29.
Az édeskömény mostoha sorsú, fura egzotikus zöldségként néz ránk a piacok és szupermarketek...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2013. 08. 29.
Ha japán konyháról van szó, a legtöbb embernek egyből a sushi (és a rizs) jut eszébe. Pedig...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2013. 08. 29.
Az augusztus a nagy befőzések hónapja: lecsó, paradicsom, zakuszka, szilvalekvár... Nemrég...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A lecsókészítésre valószínüleg mindenkinek megvan a saját megfellebbezhetetlen receptje, hagyma- és paprikavágási módszere, ízesítési szokásai. A jó lecsó alapja természetesen a jó minőségű hagymán, az ízes paprikán, napon érett paradicsomon múlik legfőképpen, ezekből pedig szerencsére bőven válogathatunk most a piacokon. Talán pont ezen összetevők kézenfekvő elérhetőségén múlik, hogy a lecsóféléknek annyi változata létezik a mediterrán, az észak-afrikai és a közel-keleti konyhákban. Mindegyik tájegység hozzáteszi a maga jellegzetességeit, fűszereit. Vonatkoztassatok el és fűszerezzetek bátran ti is! 


Szerb dzsuvecs

Van egy közeli ismerőse a mi lecsónknak, a szerb dzsuvecs, amit cserépedényben, rizzsel - és nem ritkán hússal - rétegezve készítenek. Ebbe is kerülhet a paprika-hagyma-paradicsom állandóságán kívül padlizsán, sőt zöldbab, zöldborsó is.

Francia ratatouille

Kicsit távolabbi, de talán a legismertebb rokon. Titka, hogy körülbelül egyenlő arányban kerül bele padlizsán, cukkini, vastag húsú sárga, zöld és piros színű paprika. Ezeket nagyobb kockákra vágják és külön-külön megpirítják, végül dinsztelt hagymán és fokhagymán a hámozott paradicsommal és kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal, babérlevéllel fűszerezve összefőzik. A ratatouille-t sokszor csak másnap fogyasztják, akár hidegen is és inkább köretként, mint főételként halak, húsok mellé.

 

Közel-keleti shakshuka

Az észak-afrikai és izraeli shakshukára is lecsóként csodálkozhatunk rá, annál is inkább, mert leggyakrabban benne sült tojással tálalják - ami ugye nálunk is sokak által kedvelt változat, ha nem is pontosan ebben a formában. Népszerű és rengeteg változatban készülő étel, amit rendkívül tetszetősen lehet felszolgálni egyszemélyes serpenyőkben. Az előre elkészített csípős, paradicsomos mártást felforrósítva csak a tojást kell belesütni és kész is a tartalmas reggeli vagy gyors ebéd. 

A mi verziónk - Padlizsános shakshuka tojással

Hozzávalók:

3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál erőspaprika-krém vagy harissza
2 teáskanál sűrített paradicsom
5 nagy, érett paradicsom
2 nagy kápia paprika
1 padlizsán
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
4 tojás
só 

A padlizsánt kockákra vágjuk, besózzuk, tít percig állni hagyjuk, majd leöblítjük és konyhai papírtörlőn megszárítjuk. A parikákat félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, bőrüket lehúzzuk, szárvégeiket kivágjuk, magjukat kinyomjuk, felkockázzuk.
Az olajat serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk az erőspaprika-krémet vagy harisszát, a paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát, a római köményt és kb. fél teáskanál sót. Elkeverjük, majd rátesszük a padlizsánt, öt percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, közepes tűzön, időnként megkeverve addig főzzük, míg a padlizsán és a paprika is megpuhul. Akkor hozzákeverjük a paradicsomkockákat és még 10 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Ha szükséges még sózzuk, felhasználásig félretesszük. Ebben az állapotában, forrón, sterilizált üvegekben el is tehetjük. (Korábbi befőzős cikkünkben találjátok a tartósítószermentes befőzés menetét.)
Tálalás előtt a sűrű szószt újra felforrósítjuk és egy kanál segítségével négy mélyedést készítünk, helyet csinálva a tojásoknak. A mélyedésekbe ütünk egy-egy tojást. Villával kicsit meglazítjuk a fehérjét, enyhén összekeverve a körülötte lévő mártással. Alacsony lángon addig főzzük, amíg a tojások fehérje átsül, de a sárgája még lágy marad. Adagokra osztva tesszük a tányérokra. Megszórhatjuk friss, vágott petrezselyemmel és/vagy korianderrel.

A Makifood Főzőiskola szeptember 20-ai Befőzés óráján a lecsót is megtanulhatjátok eltenni télire.

Az órán a következő finomságokat főzhetitek majd be Sárdi Danival, a Prezi séfjével:
Chili lekvár, Lecsó, Rumos szilvadzsem, Vaníliás körtedzsem, Gyömbéres almachutney

A cikkünket lájkolók között pedig kisorsolunk egy helyet szeptember 20-ai (péntek) Befőzés órára, ahová a nyertes fél áron hozhat magával még egy vendéget.
Kérjük, hogy csak olyanok vegyenek részt a játékban, akik el is tudnak jönni a szombati órára - vagy oda tudják ajándékozni azt valakinek, aki bizotosan részt venne.
Sorsolás: csütörtök du. 3 óra


 

A cikket Kósa Gariella, a Rakottkert blog szerzője írta.

A fényképeket Bede Anna, a vegasztromania blog szerzője készítette. Blogján további lecsó, ratatouille és shakshuka recepteket találhattok.

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog