AJÁNLÓ
 
16:33
2011. 12. 03.
Bor, jó minőségű, vékonyra szelt sonka és chorrizo, olívabogyó, tenger gyümölcseivel megpakolt...
A bejegyzés folyatódik
 
16:33
2011. 12. 03.
Nem emelkedik fel a piskóta és még bele is ragad a formába? Nem verődik fel a tojásfehérje,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:33
2011. 12. 03.
Miután számos ország konyháját végigjártuk már, a sort egy nagy kedvenccel folytatjuk: az...
A bejegyzés folyatódik
 
16:33
2011. 12. 03.
Az arab ételeket alig ismerjük, pedig elszánt húsevőtől elszánt vegáig mindenki talál köztük...
A bejegyzés folyatódik
 
16:33
2011. 12. 03.
Hasonlóan múltkori japán gasztrotúránkhoz, most az indiai ételek rajongóihoz szólunk. Az...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Kezdőkészlet -Thai konyha

A thai konyha csípős, citrusos, gyümölcsös, friss, izgalmas. Bevezető azoknak, akiket pont az ilyen dolgok - például egy kókuszos csirkeleves vagy egy jó csípős zöld curry csábít a konyhába. Bemutatjuk az alapanyagokat, melyek segítségével könnyű szerrel gyors, finom és autentikus thai vacsorát varázsolhattok az asztalra. 


Mielőtt belevetnénk magunkat a thai ízek világába, nézzünk néhány gyors infót az országról, sok tekintetben ugyanis ez befolyásoló hatással bír a gasztronómiára. Thaiföld dél-keleti ázsiai ország, Malajziával, Laosszal és Kambodzsával határos. Lakosságának 94%-a buddhista, a második legnagyobb vallás pedig az iszlám. A lakosság a thai nyelveket beszélő népek közül kerül ki, a területen található kisebbség közül pedig a legnagyobb részt a kínaiak teszik ki.

Ezeket az alapinfókat nem árt tudni, mielőtt bármilyen étel és étkezési kultúráról egyetlen szót is ejtünk. Thaiföld jellegzetessége gasztronómiai szempontból, hogy az élet az utcán zajlik, a klasszikus utcai étkezésnek óriási a jelentősége. Enni mindig és mindenhol lehet, számos utcai árus kínál jobbnál jobb falatokat. A thai kultúra egyértelműen megjelenik az ételekben, a helyieket leginkább ezen keresztül lehet megismerni.

A thai ételeket két részre oszthatjuk: az otthoni ételekre és az utcai kajákra. Nem véletlen a megfogalmazás, az otthoni étkezésre nagy hangsúlyt fektetnek, ezeket a leveseket, salátákat, curryket nagyrészt rizzsel fogyasztják, együtt, közös tálból, a család többi tagjával együtt. Az utcai kajáldák gyors falatokat kínálnak bárhol, a nap bármely szakában, bemutatva a thai ételek változatos sokszínűségét.

A piacok szerepe az országban óriási, már kora reggel nyitva vannak, és nagyjából ebédig várják a vásárlókat. A reggeli ételek nagy része megkapható itt, kezdve a különböző levesektől egészen az édes nassolnivalókig. Igen, a thaiok előszeretettel esznek levest reggelire, hiába újdonság ez a magyar gyomornak, ők többségében így indítják a napot.

A nasik közül említést érdemel a khnaom krok, ami egy rizses-kókuszos muffinszerű falatka és a thai fánkként emlgetett Paa Tong Ko. Emellett gyakoriak a mangós, kókuszos, banános, ananászos, görögdinnyés édességek is, de a gyümölcsöket szívesen fogasztják magukban is. Az ebéd általában valamilyen hal- vagy húsétel körettel, vacsorára azonban akár öt fogást is felszolgálhatnak. Jellemző a nagy, családos étkezés, kézzel, egy tányérból.

Pad thai - Fotó: Bede Anna/vegasztromania

Az ázsiai országokban a tészták és levesek fontos elemei az étkezésnek, így van ez Thaiföldön is. A rizstészta és leves nélkül elképzelhetetlen az élet, a nap bármely szakaszában fogyasztják. Az egyik legismertebb tésztaétel, amit itthon is több helyen meg lehet kapni, a Pad Thai. Nálunk a másik legismertebb thai fogás talán a kókusztejes csirkeleves, a Tom Kha Gai, ami igazi kezdőbarát étel, bátran neki lehet állni! A csípős ételek kedvelőinek pedig a híres zöld curryt ajánljuk.

Az ország adottságának köszönhetően a halak és tenger gyümölcsei az étkezések kiemelkedő részét teszik ki. Belekerülhetnek különböző tésztatekercsekbe, levesekbe, currybe, vagy akár grillezve fogyasztják ezeket rizzsel körítve.

Ha már a rizs szóba került, kell róla néhány szót ejtenünk, ugyanis nem mindegy, milyen rizst használunk. Az itthon elterjedt A típusú rizs íze, állaga meg sem közelíti az illatos fajtákét, mint például a basmati vagy jázmin rizs. A thai ételeket ezekkel tálaljuk, ugyanis a rizs aromája kiegészíti az ételt, teljessé teszi azt, a hagyományos fajtákkal nem tudjuk ugyanazt a hatást produkálni. A basmati rizs ugyan indiai, és az indiai konyha alapeleme, de thai ételekhez is párosítható. Ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor jó minőségű jázmin rizst vegyünk keleti fűszeresnél, ez ugyanis Thaiföldről származik. Mindkét fajta hosszúkás szemű, enyhén egymáshoz tapadnak a főzést követően, ez teljesen normális, gondoljunk csak bele, pergős rizst pálcikával enni még az ázsiaiaknak is kihívás lenne.

A rizseknél meg kell említeni a ragadós rizst, ami nem azért ragadós, mert elrontottuk főzés közben, hanem mert van gluténtartalma, ami kissé nyálkássá teszi a főzés során. Kókusztejjel, mangóval az egyik legjellemzőbb thai desszertet készítik belőle.

A thai konyha jellemző alapanyagai a rizst követően a chili, a kókusz, a kókusztej, a tamarind, a halszósz, a thai citromfű, a kaffir lime levél, a koriander, a galangal, a gyömbér és a lime. Az ételeket a csípős, savanykás, édeskés ízek keveredése jellemzi.

Kókusztejes sütőtök curry - Fotó: Bede Anna/vegasztromania

Thai konyhai kezdőkészlet

Amennyiben szeretnénk otthon a lehető legközelebb kerülni a thai ételekhez, a következőkből válogassunk, a lista elején találhatók a leggyakoribbak. Ezek a hozzávalók megkaphatóak nagyobb ázsiai boltokban, néha hiperekben is előfordul némelyik fűszer vagy alapanyag. A legtöbb hozzávaló sok alkalomra elég, és persze van átfedés a többi ázsiai konyha kezdőkészletével is. Bár az ázsiai citromfű kissé hasonlít az újhagymára, a korianderzöld pedig a petrezselyemre, az ízük nagyon más!

chili paprika – érdemes kertészetben venni cserepeset, az sokáig bírja (300+)
kókusztej (500/konzerv +)
kókuszkrém (250/konzerv +)
thai citromfű – frissen, szálban árulják, jól bírja a fagyasztást (200/3 szál)
kaffir lime levél – szárítva is kapható, de ez is jól bírja a fagyasztást (990/csomag szárított, nagyon sokáig elég)
friss korianderlevél (150/csokor, 300/cserép)
gyömbér vagy gyömbérpaszta (100/darabka)
lime (59/db +)
halszósz (400/üveg +, nagyon sokáig elég)
curry paszták, sárga, piros vagy zöld (500+, sokáig elég)
galangal vagy galangal paszta (600+ nagyon sokáig elég)
tamarind paszta (450/20dkg üveg +, nagyon sokáig elég)
jázmin rizs (500/1 kg +)
rizstészták (500/csomag +)
rizsliszt (280/fél kg +)
szójaszósz (450/üveg + nagyon sokáig elég)
kardamom (500/nagy csomag, nagyon sokáig elég)
shitake gomba szárítva (300+/25 gramm)
tápióka gyöngy (500/szűk fél kg csomag)

Szerzőink receptjei:
Zöldbabos paradicsomos csirke curry
Kókuszos sütőtök curry
Mogyorós-korianderes pad thai (tészta)
Zöldbabos soba tészta
Thai muffin garnélával és rizzsel
Gyömbéres-garnélás tésztaleves

Garnélás tésztaleves - Fotó: Flat-cat

Aki mélyebben bele szeretne merülni a thai konyha rejtelmeibe, és autentikus receptekre vágyik, ezeken az oldalakon böngészhet.

Két blogot is ajánlunk, amiket kint élő magyarok írnak, ezek itt és itt találhatók. A cikk forrása: Wikipédia; David Thompson: Thai street food; Everyday thai by Parragon, Larousse Gastronomique.

A cikket Terey-Vígh Kriszta, az á la carte kulinária blog szerzője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog