AJÁNLÓ
 
13:01
2014. 02. 17.
Egyre többen iktatnak ki az étrendjükből a környezetünkben bizonyos ételeket, alapanyagokat...
A bejegyzés folyatódik
 
13:01
2014. 02. 17.
Ha gyors és látványos húsvéti reggelire volna szükség az utolsó pillanatban, ne állajtok...
A bejegyzés folyatódik
 
13:01
2014. 02. 17.
Előző cikkünkben bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, most egy tipikus grúz vacsorát...
A bejegyzés folyatódik
 
13:01
2014. 02. 17.
Legutóbb, egy Föld körüli utazás keretében a különböző kultúrák és konyhák lepénykenyereinek...
A bejegyzés folyatódik
 
13:01
2014. 02. 17.
A lepénykenyér a legősibb kenyérfajta, az élesztő és kovász használatának elterjedése...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Múlt héten Föld körüli útra indultunk a lepénykenyerek nyomában. Európáig jutottunk, skandináv és mediterrán lepényekkel ismerkedtünk, de hamarosan távoli kontinensek különleges kenyereit vesszük számba. Lepénykenyér sorozatunk szerzője, Herczeg Gabriella, addig is hozott nektek egy keleti hangulatú, pitaszerű, joghurtos-pisztáciás lepény receptet.

Ezek a lepénykenyerek a lapos fajtából valók, én szendvicsekhez (grillszendvicsekhez is) ezt szeretem, könnyebben tölthető, fogyasztható. A dagasztáshoz csak joghurtot használtam, cserébe egy sokáig friss, puha tésztát kaptam, a tetejére pedig pisztácia került. (Zúzott pisztáciával, olajos magvakkal dúsíthatjuk a tésztát is.)

Hozzávalók - 6db lepénykenyérhez:

400 gr rétesliszt
250 gr natúr joghurt (3,5%)
15 gr olívaolaj (vagy pisztácia-, mogyoróolaj)
5 gr friss élesztő
1 csapott ek só
1 kis ek koriandermag
4 ek pisztácia

Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a joghurtot, olajat, a mozsárban porrá őrölt koriandert és a sót. A tésztát addig gyúrom, dagasztom, amíg sima, fényes felszínű, ruganyos nem lesz, és könnyen elválik a kéztől. Közepesen kemény, de rugalmas, jól formázható tésztának kell lennie.

A kelesztőtálat letakarom egy konyharuhával és félreteszem, amíg a tészta a duplájára nem nő. Mivel kevés élesztő került bele, ez lehet, hogy 3-4 óra, ha kevesebb az idő erre, akkor lehet több élesztőt is adni hozzá (1,5 dkg-ot), de a lassabb kelesztés jobb szerkezetű kenyeret eredményez.

Itt írunk az élesztő és kovász működéséről, például arról is, hogy mely körülmények és alapanyagok segítik az élesztő munkáját.

Ha a tészta duplájára nőtt, átgyúrom, hat részre osztom, és azokból egyenként lisztezett gyúródeszkán lapos, 1 centi vastag korongokat nyújtok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A tetejét megkenem vízzel, majd megszórom a durvára vágott pisztáciával.

Ismét kelesztés következik, legalább fél óra, vagy amíg a lepények jó másfélszeresükre (de inkább a kétszeresükre) nem nőnek.

Előmelegített sütőben 240°C fok (gázsütő)  20 percig sütöm őket, amíg aranyszínűek nem lesznek. Rácsra emelve hűtöm ki.

Húsmentes Hétfői gyors ebédnek vagy vacsorának ezekkel a falafel golyókkal és mentás joghurttal ajánljuk.

Olasz lepénykenyér receptjeinket ebben a cikkben találjátok összegyűjtve.

A cikk szerzőjének,Herczeg Gabriellának a blogján (Flatcat avagy a kutya vacsorája) mégtöbb kenyérlepény receptet találtok.

A Makifood Főzőiskola kurzusai között mindig találtok cukrászat és kenyérsütés órákat is. Például a Marmorstein Pékséggel tanulhattok meg kenyeret és péksüteményeket sütni. 

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog