AJÁNLÓ
 
10:11
2014. 07. 07.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
 
10:11
2014. 07. 07.
A kínai orvosok szerint minden évszakban langyos ételeket, italokat ajánlott fogyasztani, így...
A bejegyzés folyatódik
 
10:11
2014. 07. 07.
Homebisztro gasztrobloggerünk szerint ennek a levesnek az ötlete nem teljesen újszerű, hiszen...
A bejegyzés folyatódik
 
10:11
2014. 07. 07.
Az eperszezonnak lassan vége, de ha még maradt egy kevés, van ötletünk, mit kezdjetek vele! Ez a...
A bejegyzés folyatódik
 
10:11
2014. 07. 07.
A napsütés és a 30 fok már a kanyarban van, és az igazi nyári időhöz egy hidegen is isteni...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Nemzeti konyha sorozatunk korábbi cikkében bemutattuk a spanyol konyha alapanyagait/alapételeit, majd a tapas bárok kínálatát (receptekkel). Most - a kánikulára való tekintettel - egy igazi hideg spanyol levesreceptet hoztunk nektek. Ha hideg spanyol levest kiáltunk, ugye mindenkinek a gazpacho jut eszébe? Nem, ez most nem az lesz, mégis tipikus spanyol ételről van szó, tipikus spanyol alapanyagokból...

Igazi nyárias ízvilágú konyha a spanyol, a hangsúly a friss, jó minőségű alapanyagokon van, mint például az olívabogyó, mandula, tenger gyümölcsei, chorrizo és a híres spanyol sonka a jamón. Ez az egyszerű hideg krémleves - a gazpacho mellett - a legnépszerűbb spanyol levesek közé sorolható. Csak néhány alapanyagból készül, ám mindegyik fontos eleme a spanyol konyhának: mandula, olívaolaj, sherryecet (borecet), fokhagyma és jó minőségű (kovászolt) fehérkenyér.

A különböző borecetek, köztük az édeskés, sötét színű sherryecet nemcsak az ajo blancoban és salátaöntetekben kap szerepet, hanem például a gazpachoban is. A kitűnő, fűszeres escabeche szósz, amiben halakat, húsokat marinálnak szintén borecettel készül.

Csonthéjasok közül a spanyol konyhában a mandula a legnépszerűbb, mely rengeteg tortaféle és édesség - például a mézes nugát, a turrón - fő alkotóeleme. Pirítva, sózva a tapas-kínálat része is lehet, illetve az ajo blanco leves fő alkotóeleme.

A spanyol konyha fontos alapanyagairól és ételeiről itt írtunk bővebben. 

Ajo blaco - Hideg mandulaleves

Amíg ki nem próbáltam, voltak fenntartásaim ezzel a sűrítési-gazdagítási móddal szemben, most viszont már zseniálisnak tartom. Másnapos kenyereket fel lehet használni, hozzáadni még egy-két szezonális, kéznél levő alapanyagot, mindent összeturmixolni, behűteni és kész a tápláló, frissítő, egyszerű étel. Spanyolországban állítólag előszeretettel készítik falusi ünnepségeken, fesztiválokon, kis poharakba adagolva, mellé egy pohár bor, utána hatalmas serpenyőben készülő paella, közben pedig szól a flamenco...

Hozzávalók (2 adaghoz):

75 g jó minőségű kovászos fehér kenyér (héja nélkül)
275 g blansírozott mandula
3 gerezd fokhagyma meghámozva, összetörve
100 ml extraszűz olívaolaj
500 ml hideg víz

2 evőkanál fehérborecet, vagy sherryecet
a tálaláshoz szőlőszemek, olívaolaj

A kenyeret 5 percre beáztatjuk a vízbe, majd kicsavarjuk, de a vizet még nem öntjük ki. A mandulát késes robotgépben finomra őröljük. Hozzáadjuk a kenyeret, az olajat, a fokhagymát, a sót, az ecetet és tovább dolgoztatjuk a gépet. Fokozatosan annyi áztatóvizet adunk még hozzá, hogy könnyű, krémes állagú legyen a végeredmény. A végén még ellenőrizzük az ízeket, hogy kellemesen savanykás, sós legyen a levesünk. Tálba öntjük, lefedjük és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Tányérokba szedve pár csepp olívaolajjal és szőlőszemekkel díszítjük. (Ha nincs még érett szőlő a piacon, olívabogyó és pirított mandula is kerülhet a tetejére.)

Következő cikkünkben egy másik híres, hideg spanyol  leves receptjét hozzuk el nektek.

Addig is:
Még több spanyol recept (tapasok!) itt
Perui gyors nyári recept itt
Chef Maki hűsítő étel/italtippjei kánikulára

A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta. 
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.


 JÁTÉK! 
Már több mint 2000-en követtek minket a facebookon, ezért egy nagyot játszunk - itt. 
A Makifood Főzőiskola őszi szemeszterére nyerhet órabelépőket aki ma (július 7., hétfő) este 6 óráig válaszol (facebook kommentben) az itt feltett kérdésre. 


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog