AJÁNLÓ
 
05:25
2014. 01. 10.
Legutóbb, egy Föld körüli utazás keretében a különböző kultúrák és konyhák lepénykenyereinek...
A bejegyzés folyatódik
 
05:25
2014. 01. 10.
Múlt héten Föld körüli útra indultunk a lepénykenyerek nyomában. Európáig jutottunk, skandináv...
A bejegyzés folyatódik
 
05:25
2014. 01. 10.
A lepénykenyér a legősibb kenyérfajta, az élesztő és kovász használatának elterjedése...
A bejegyzés folyatódik
 
05:25
2014. 01. 10.
Előző cikkünkből mindent megtudhattok az európai és magyar fánkokról, és farsangi hagyományokról....
A bejegyzés folyatódik
 
05:25
2014. 01. 10.
Hozunk nektek egy kis ünnepi hangulatot a tél leghosszabbnak tűnő, utolsó hónapjára, februárra....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Téli zöldségeket és gyümölcsöket számba vevő sorozatunkban már szó volt egy népszerű gyökérzöldségről, a cékláról. Most szólóban kevésbé elismert rokonaihoz szeretnénk kedvet csinálni, akiket leggyakrabban hús- vagy zöldséglevesben és vadas szószban látunk. Egyenként bemutatjuk őket, és személyiségüket kiemelő recepteket is keresünk hozzájuk.



A gyökérzöldségek közül az elmúlt évek során önállóan is szép karriert futott be például a cékla (különleges céklás receptjeink itt) és a csicsóka, míg a retek, bár csak kiegészítő elemként, de eddig is része volt mindennapi salátáinknak, étkezéseinknek. A sárgarépa, petrezselyemgyökér és zellergumó viszont többnyire méltatlanul mellőzöttek, pedig izgalmas és színes alapanyagok, a tél folyamán végig könnyen és jó minőségben beszerezhetőek, és az áruk is kedvező. Érdemes tehát összabarátkozni velük, és egyszer-egyszer főszereplővé léptetni elő ezeket a zöldségeket az étkezések során.

Sárgarépa

Magas a vitamintartalma, karotinban, B1, B2, és B6 vitaminban, folsavban, C és K vitaminban is gazdag, de kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, nátriumot, alma- és citromsavat is tartalmaz. Magas a cukor tartalma is, ennek köszönheti édeskés ízét. Élénk színe igazán fel tudja dobni a téli étkezéseket, a narancssárgán kívül pedig egy-két helyen már a lila színű változatával is találkozhatunk.
Mivel a gyökerek nitritet, nitrátot és ammóniát is raktároznak, így 2 éves korig a kisgyerekeknek nyersen nem adható. Hőkezelés hatására ezek az anyagok lebomlanak, így ilyen formában nyugodtan adhatjuk 2 évesnél fiatalabbaknak is.

Elkészítése
A gyerekek különösen kedvelik édeskés íze miatt, így nyersen, lereszelve akár szendvicsek feltéte is lehet, de müzlibe keverve is kiváló téli vitaminforrás. Sütve-főzve is rengeteg lehetőség rejlik benne, készülhet belőle leves, krémleves, főzelék, krém, fasírt, de kevés vajjal és mézzel karamellizálva vagy sütőben sütve nagyszerű köret is válhat belőle.

Sárgarépás receptjeink
Korianderes-gyömbéres-kókusztejes krémleves 
Sültrépás, répazöld-pestós grillszendvics (lsd. a fotón)
Diós sárgarépakrém (a krémek és pástétomok között) 
Füstölt sajtos sárgarépa saláta (lsd. a saláták között) 
Mézes-szezámos sárgarépa (grillköret) 
Napsugár turmix
(répa-sütőtök-narancs-gyömbér) 

Fűszerei
Remekül illenek mellé a keleti fűszerek, a római kömény, gyömbér, a kínai ötfűszer keverék, csillagánizs, koriandermag, az édeskömény, de a kakukkfű, narancshéj, méz, fahéj, fokhagyma, rozmaring, majoranna és a petrezselyemzöld is jól passzol hozzá.

 

Petrezselyemgyökér (fehérrépa)

Talán a sárgarépánál is mostohább sorsú zöldség, levesek ízesítésén kívül többnyire nem is nagyon gondolunk rá más szerepben. Megkülönböztetünk belőle gyökér és levélpetrezselymet, attól függően, hogy inkább a növény levelei dominálnak, apró gyökerek mellett, vagy inkább vastag karógyökerei fejlődnek, és kevesebb levelet hoz.
A petrezselyemgyökér a zellerfélék családjába tartozik, íze karakteres, édeskés. Magas az illóolaj tartalma, flavonoidjainak gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak. Található még benne ezen kívül karotin, C és E vitamin, ásványi anyagok. Nem csak zöldségként, de gyógynövényként is ismert.
Ne keverjétek össze a paszternákkal! 

Elkészítése
A petrezselyem zöldje édeskés, jellegzetes ízével elsősorban nyersen érvényesül, ezért salátákba ideális lehet sőt, akár önmagában is adhatja egy saláta zöld alapját (lsd. arab tabuleh saláta), de frissen vágva ragukba, levesekbe is nagyszerű, és természetesen pesto is készülhet belőle (mi így készítettük).
A gyökér kissé elhanyagoltabb része a növénynek, pedig a húsleves ízesítésén kívül önállóan is remek lehet, akár kevés mézzel karamellizálva, sütve, köretként, de a sült gyökér krémlevesek (receptek itt), krémek alapja is lehet. Jól illik hozzá kevés édeskés íz, a leginkább a juharsziruppal passzol, de mézzel is kiváló lehet, a gesztenye, dió, alma szintén remekül kíséri el a gyökereket. Vagy egyszerűen, póréhagymával, fehérrépás burgonyapürének vagy krémlevesnek.

Fehérrépás receptjeink 
Fehérrépa-krémleves brandyvel
Fehérrépás-körtés kéksajtos szendvics
Pesto recept
Krémlevesötletek
Fehérrépás, pórés, kakukkfüves krumplipüré
És fehérboros-fehérrépás téli krémleves (lsd. a fotón)
Diós fehérrépa fasírt (a fasírtok és sültek között) 
Arab tabuleh (petrezselyem) saláta (lsd. a saláták között) 

Fűszerei
A keleti fűszerek, ánizs, ötfűszer keverék, gyömbér jól illik hozzá, a kakukkfű, rozmaring szintén, de a klasszikus, vajas fokhagymás változat is igen finom.



Zeller

Fajtái a halványító zeller, a metélőzeller és a gumós zeller. Idehaza leginkább a gumós változata elterjedt, most is ehhez hozunk majd receptötleteket elsősorban. A gumós zellernek használják a levelét, gumóját, sőt, fűszerként a magjait is. Íze meglehetősen karakteres. Magas a kalcium és vas tartalma, tartalmaz C vitamint is - a levelekben egészen nagy mennyiségben.
Zöldjét elsősorban ízesítésre használjuk, de az édeskés, aromás gumó szintén rengeteg lehetőséget rejt magában. A Waldorf saláta talán a legismertebb, amiben a zellergumó önálló szerepet kap, de krémlevesnek, főzeléknek, chipsnek, krémnek vagy akár köretnek, sütve, párolva, nyersen és püréként is kitűnő lehet. Sülve nagyon finoman karamellizálódik a zellergumó, így készültek a képen látható zelleres tartletek is (recept hamarosan).
Jól illik hozzá a bazsalikom, rozmaring, citromhéj, a penészes, aromásabb sajtok, a körte, az alma, a dió, mandula, fenyőmag.
Tipp: Vásárlásnál érdemes a kisebb gumókat választani, mivel a nagyobbaknak gyakrabban fás a belseje.
A halványító zeller szára kevésbé intenzív, földes ízű, inkább édeskés, szintén egész télen kapható, C vitamin tartalma pedig magas. A zellerszár roppanós, leveses, ez leginkább nyersen érvényesül, ha pedig sütjük vagy pároljuk, érdemes csak pár percig hőkezelni, hogy minél inkább megőrizze állagát és vitamintartalmát. Visszafogottabb íze miatt remekül társítható a legtöbb fűszerrel, alapanyaggal, nyersen is felhasználható, szószokhoz mártogatni vagy saláta alapnak is kitűnő lehet.

Zelleres receptjeink
Zelleres gesztenyekrémleves zsályás birsalmával
Birsalmás zellerkrémleves
Zelleres tartlet (a fotón) 
Almás-zelleres rakottkrumpli 

 

Figyeljétek facebook oldalunkat, mert cikkünket hamarosan még több recepttel egészítjük ki! 

További vitamindús téli zöldségekről és gyümölcsökről (receptekkel!) itt írtunk. 

A cikket Herczeg Gabriella, a Flatcat gasztroblog szerzője írta. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog