AJÁNLÓ
 
12:05
2013. 10. 14.
A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós...
A bejegyzés folyatódik
 
12:05
2013. 10. 14.
Kósa Gabi, a Rakottkert bloggere szerint itt az idő, hogy a gesztenyét ne csak édesség formájában...
A bejegyzés folyatódik
 
12:05
2013. 10. 14.
Szeptember végén, október elején beköszönt a szelídgesztenye szezonja. Hazánkban kevésbé...
A bejegyzés folyatódik
 
12:05
2013. 10. 14.
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet...
A bejegyzés folyatódik
 
12:05
2013. 10. 14.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Előző cikkünkből mindent megtudhattatok egyik őszi-téli kedvencünkről, a gesztenyéről. Október közepéig szedhető, és egész télen hozzájuthatunk a piacokon is. Ha nemcsak sütve-főzve fogyasztanátok, gesztenyelisztből is készíthettek különleges kenyérféléket. A gesztenyeliszt az olasz konyha kedvelt alapanyaga. Most egy ilyen hagyományos olasz receptet, a gesztenyés focaccia (kenyérlepény) receptjét hozta el nektek szerzőnk, az olasz konyha nagy kedvelője és szakértője, Riedl Annamária.



Amikor a történelem során nem volt kukorica vagy burgonya, gesztenyével helyettesítették. Vagy amikor Caesar éheztetni akarta Olaszország lakosait, az egyetlen élelmiszerforrás a gesztenye volt, melyet addigra már betakarított a nép. Ekkor látott napvilágot a focaccia castagna, vagyis gesztenyeliszttel készült kenyér is, s így válhatott a gesztenye az olasz ételek meghatározó alapanyagává. (A gesztenyéről bővebben előző cikkünkben írtunk.) A legősibb recept ami gesztenyéből készült nem más, mint a kenyér, kenyérlepény, vagy ahogy az olaszok hívják, focaccia. Ez nem kizárólag búzalisztből készülhet - nagy olasz kedvenc a gesztenyeliszttel készített focaccia, a focaccia castagna.

A pizzáról és focacciáról itt írtunk korábban (+receptekkel).

Focaccia castagna

Egy dologra mindenképp figyeljünk amikor gesztenyelisztet használunk, mégpedig arra, hogy édes. Természetesen, ezáltal ez a focaccia is édeskés lesz, többek között ezért sem kizárólag gesztenyelisztből készítjük.

Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1 ek. száraz élesztő
- 1 csapott tk. barna cukor
- 7 dl langyos víz
- 1 dl extra szűz olíva olaj
- 3 tk. finom tengeri só
- 15-20 dkg gesztenyeliszt - attól függően mennyire szeretnénk édesre
- 2 ek. apróra vágott friss rozmaringlevél
- 2 ek. apróra vágott friss zsályalevél
- 1 ek. durva szemű tengeri só

Az élesztőt és a cukrot a langyos vízzel egy pohárban összekeverjük, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk. Az olajat összekeverjük a sóval és a felfutott élesztőhöz keverjük. Apránként a liszthez adjuk, miközben eldolgozzuk benne. A végén a gesztenyelisztet egyben adjuk hozzá. Lágy, száraz tésztát kell kapnunk. Megkenjük olívaolajjal és visszatesszük a keverőtálba, lefetakarjuk és kb. 1 órát kelni hagyjuk.
Utána lelapogatjuk, megnyomogatjuk a tésztát, majd kettéválasztjuk és két téglatest alakú formára húzzuk a tésztát a kezünkkel. Semmi esetre se használjunk nyújtófát! Az elején kicsit nehéz lesz nyújtani, ekkor adjunk a tésztának 1-2 perc pihenőt, s utána már szépen lehet formázni. Majd letakarjuk és fél órát kelesztjük még meleg helyen.
Ha kész, az ujjunkkal apró lyukakat nyomunk a tésztába, ráöntjük az olíva olajat a tésztára, megszórjuk durva szemű tengeri sóval, zsályával és rozmaringgal, 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor kivettük a sütőből, ecsettel finoman megkenjük olíva olajjal és melegen tálalaljuk. Bármilyen mártogatós, saláta, sajt vagy egyszerűen csak egy pohár bor mellé kiváló.

A dióról (diós receptekkel) itt írtunk.

Korábbi cikkeinkből mégtöbbet megtudhattok az olasz konyháról: az olasz konyha alapanyagairól, az olasz tésztákról és a legalapvetőbb olasz receptekről (mint például a rizottó, a pesto vagy a bruschetta). 

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

Fotók: Bede Anna - vegasztrománia 

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog