Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki az év 365 napján képes lenne lecsót enni, a legtöbb lecsórajongó is eljuthat arra a pontra, amikor egy kicsit unalmassá válik a dolog.
Ez a recept, ami Zöld Múzsa blogjáról származik, tulajdonképpen egy töltött padlizsán receptje, izgalmas, köleses-lecsós töltelékkel.
Fontos, hogy az ételhez ne nyers paradicsomot, hanem concassét használjunk fel.
A concasse a meghámozott, kimagozott és apró kockákra (0,5 x 0,5 cm-es) vágott paradicsomot jelenti. És hogy miért van erre szükség? Mert a friss paradicsomok magja egy kis keserű ízt csempészhet az ételbe, ezenkívül a concasséval készített ételek ételek kevésbé lesznek "vizesek", mint azok, amelyekhez nyers paradicsomot használunk. A concasse szószokba, omlettekbe, hűtve salátákba, stb. kerül.
A hideg, savanykás levesek néha életet mentenek. Zöld múzsa avokádós-uborkás-cukkinis levesét természetesen nem csak bulik után ajánljuk, hanem minden olyan meleg napra, amikor gyorsan szeretnénk valami hűsítő finomságot enni.
"Az ételbe szánt alapanyagokat két felé veszem" - írja a Zöld múzsa blog szerzője, Ludvig Nicolette. "Az egyikbe kerül a zsiradék (olívaolaj, kókuszzsír, vaj, plusz a fűszerek), a másikba pedig azok a zöldségösszetevők, amik nem feltétlen igényelnek hőkezelést. A kész étel nem sorolható szigorúan véve a nyers ételek közé (de minek is akarnánk bárhová sorolni), mégis ízeiben közelebb áll főtt társaihoz. Ez a hűsítő, krémes nyári leves így készült, próbáljátok ki!"
Avokádós uborka-cukkini leves kaporral vagy anélkül
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db érett avokádó (meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és felkockázzuk a húsát)
- 2 db (kb. 10 cm-es) uborka
- 1 db kicsi cukkini
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 kisebb fej főzőhagyma, kis kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só, citrombors
- pár csepp paprikamag ét-és salátaolaj (lehet a csípős változat is)
- higításhoz növényi tej
- tálaláshoz friss kapor, pirított tökmag
- csilipaprika-őrlemény (ha csípőset szeretnénk)
Elkészítése:
1) Egy kisebb lábasban a zsiradékon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát és enyhén sózom. Egy fél pohár vizet is öntök alá, hogy ne égjen meg. Miután elkészült megvárom, hogy picit visszahűljön.
2) Közben a többi alaanyagot - uborka, cukkini, avokádó - hámozom/aprítom és egy tölcséres turmixba töltöm. A kihűlt hagymás alapot is ráöntöm.
3) Turmixolás közben a növényi tejet folyamatosan adagolom, míg a kívánt állagot el nem érem. Az avokádó selymesen lágy, krémes konzisztenciát fog adni a levesnek.
4) A végén öntöm hozzá a citrom levét és ízlés szerint sózom, borsozom. Csilipaprika-őrlemény is kerülhet bele, de nálam most a SOLIO paprikamag salátaolaj nagy kedvenc, ezért pár cseppet abból adtam a leveshez, annak is a csípős változatából.
5) Tálaláskor kaprot és pirított tökmagot szórhatunk a tetejére. Érdemes néhány órával az étkezés megkezdése előtt elkészíteni, így az ízek összeérnek és van a levesnek ideje megfelelő hőmérsékletűre visszahűlni. Ugyanezt persze pár szem jégkocka is elvégezheti.
Egy mediterrám recepttel folytatjuk a virtuális gasztronómiai utazást. Selectfood receptje következik:
"Egy egyszerű és egészséges receptet hoztam mára. A tonhalnyársakkal alig van munka, viszont nagyon ízletesek, a gnocchik formázása tart talán a legtovább, de azért az sem túl megerőltető.
Én a nem túl szokványos pézsmatököt, más néven pitetököt próbáltam ki ehhez a recepthez, ami tökéletes választásnak bizonyult, ugyanis ez a sütőtökfajta jóval tömörebb, nehezebb és szárazabb a hokkaido vagy a sonkatöknél. Sütőben sütve abszolút nem ereszt maga alá levet, serpenyőben pedig kell alá önteni egy kis vizet, mert anélkül könnyen megég. Nem mállik szét, állaga a burgonyáéhoz hasonló marad. Érdemes felkutatni belőle, mert többek között süteményekben is remekül alkalmazható."
A gnocchi elkészítésének több variácója van. Van, ahol tojás is kerül a tésztába, és van, ahol ez kimarad.
Kapribogyós tonhal nyárson, szarvasgombás olívaolajjal locsolt sütőtökös gnocchival
Megint egy olyan étel következik, amit nagyon gyorsan össze lehet dobni, ha a pácot előre elkészítjük. Ha szeretnénk egy kis színt vinni a hétköznap esti csirkevacsorákba, jó megoldás lehet bambusznyárson sütött gyömbéres csirkefalatokat készíteni színes, fűszeres sült zöldségek társaságában.
A téli grillezés szépségeiről korábban már írtunk, így most csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a bambusznyársakat áztassuk a sütés előtt vízbe. Így a nyáraks nem égnek meg sütés közben és a sült hús is könnyebben leválik róluk. A receptet Nóri mindenmentes konyhájából kaptuk.
Utolsó hajrában vagyunk a nyári befőzést illetően. Bár az idő már már kifejezetten őszibe fordult, ilyenkor, szeptember elején jön el az ideje a zakuszka (és minden pirospaprikás, kápiás, padlizsános étel) befőzésének. Szerzőnk most egy hagyományos, erdélyi családi receptet oszt meg veletek.